söndag 3 april 2011

Om ett tillskott

Skrivpuff 3 april 2011

- Här! Ta nu de här pengarna och så köper du en flaska Explorer.
- Men mormor, ska du åtminstone inte ha något som är lite ... godare?
Hon vände sina gråa ögon mot barnbarnet och såg på honom med sin bestämda blick. Hon visste att Explorern hade rykte om sig att vara alkoholistdricka, men sånt trams var hon för gammal för att behöva bry sig om. Hon var ingen alkoholist och det visste alla som behövde veta det.
- Nej, varför det? Jag tar en sup varje morgon och Explorern har dugt bra hittills. Här! Ta nu pengarna! sa hin och viftade med femhundringen.
- Men mormor, den kostar inte så myck ...
- Ta nu pengarna! Nu började hon bli irriterad. Det var väl märkvärdigt att hon skulle behöva bli motsagd i tid och otid, hon var inte van vid det. Hon såg att barnbarnets nya flickvän hade hoppat till vid hennes sista uttalande. En blyg liten viol, men hon verkade snäll och rar mot hennes favoritbarnbarn, så hon hade genast bestämt sig för att tycka om flickan. Kanske var det något hon lärt sig på alla sina levnadsår, att snabbt bedöma vilka som var människor värda att tycka om, eller kanske var detta att bestämma sig snabbt bara något hon unnade sig på ålderns höst.
- Ta nu pengarna, sa hon igen lite lugnare, och åk iväg och handla, för när ni kommer tillbaka ska vi dricka kaffe och smaka på kakan jag köpt och jag har inte druckit kaffe sedan i morse så det är bäst att ni skyndar på.
Hon såg att barnbarnet himlade med ögonen mot flickvännen innan de försvann ut genom ytterdörren och hon log för sig själv. Hon visste att han visste att hon aldrig skulle ge sig, men varje gång försökte han göra allt riktigt och lämna rätt växel, och visa kvittot, precis som man ska. Det uppskattade hon. Hon log fortfarande när hon började plocka med kaffepannan, för hon hade redan bestämt sig för att han skulle behålla växeln efter inköpet på Systembolaget. Och om han skulle få för sig att säga emot henne igen, så skulle hon låtsas bli arg på riktigt. De där unga kunde säkert behöva ett litet tillskott i kassan.

5 kommentarer:

  1. Spontant: vilken härlig tant. Men det måste kännas lite märkligt att åka till bolaget och köpa ut åt henne.

    SvaraRadera
  2. verkligen fin text. mormor med glimten i ögat, gillar.

    SvaraRadera
  3. Detta får mig att tänka på min egen farmor! Fast hon var absolutist och inte heller riktigt lika barsk i sin framtoning. Men det hände ofta att hon gav mig en femhundring för att köpa hem mazariner till oss båda till mitt nästa besök. Är det ens fysiskt möjligt att äta mazariner för femhundra spänn, kan man undra?

    SvaraRadera
  4. Fin mormor, bra deal, bra text;)

    SvaraRadera