torsdag 14 april 2011

Om en nyckel


Skrivpuff 13 april 2011
(Forts. från 12 april)

Elin hade hämtat upp stora säckar att sortera garderobens innehåll i. Det var ju inte bara att slänga saker och ting hur som helst. Nej, när man kom till returstationen skulle allt sorteras, brännbart, metall, elektronik, och så vidare. Så det var lika bra att få det gjort från början.
— Nej, nej, nej … det här var inte bra … mumlade Elin när hon upptäckte flera buntar med gamla veckotidningar. Såna här saker klarar jag inte av att slänga utan att titta igenom! 1953… Det finns väl folk som samlar på sånt här. Hon lyfte ut tidningsbuntarna för att komma vidare in i garderoben.

Nöjd kunde hon konstatera att här fanns en hel del som hon kunde slänga rakt ner i säcken för brännbart utan minsta övervägande, en gammal madrass, några uråldriga dynor som hon trodde hörde till något utemöblemang, en gammal städrock i ett otroligt fult och slitet tyg, så hon behövde inte ens fundera på om tyget kunde passa i något lapptäcke eller trasmatta. När hon kastade ut rocken missade hon säcken och när den landade på golvet bredvid hördes ett dämpat ljud av något hårt som slog mot golvet. Förmodligen en av knapparna tänkte Elin och lyfte upp rocken för att lägga ner den i säcken. Men kunde verkligen någon av de där plastknapparna ha gett ifrån sig ett sånt ljud? Hon fick för sig att känna i de raka, djupa fickorna. Där låg något, fast det var mjukt … Hon fick upp en hopknölad tygnäsduk, vit med broderat monogram hann hon se innan hon hastigt kastade den i sopsäcken. Men när hon nu något avvaktande förde ner handen i fickan igen, kände hennes fingertoppar sval metall och den omisskännliga formen av en nyckel. Hon fick fram den och såg på den i handflatan. Den var gammal och lite böjd och hörde troligtvis inte till en dörr. Kanske en möbel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar